Rondje Hallum

Gepubliceerd op 6 oktober, om 23:24u

Na de inleidingen in het Trefpunt, maakten de bezoekers van het symposium ‘Terpen- en wierdenland’ onder begeleiding van vijf gidsen een rondje door Hallum. Op verschillende locaties stonden inwoners en betrokkenen klaar om de wandelaars iets te vertellen over het dorp en wat daar gebeurt in het kader van het project ‘Terpen- en wierdenland, een verhaal in ontwikkeling’.

Met de zon strak aan de hemel en – hoe kan het ook anders – de geur van versgebakken koek in alle straten, kregen de wandelaars een mooie indruk van het prachtige terpdorp. In het gras voor de Offringastate vertelde kunstenaar Ineke van der Blom over de vier stekjes die ze voor het dorp heeft ontworpen.

Links: Peter Geertsma. Rechts: uitleg buste Frederik van Hallum.

Bij de buste van Frederik van Hallum gaven leden van de werkgroep van het dorp uitleg over de eerste abt van het klooster en het kunstwerk dat hier wordt gerealiseerd.

Natuurlijk werd er een rondje gemaakt om de kerk, over de top van de terp. Voordat Hallum beschermd dorpsgezicht was, waren veel woningen hier in verval. De monumentale status maakte veel herstel mogelijk, waardoor het nu een prachtig is.

Enige ‘schandvlek’ zijn nog de sociale huurwoningen die ooit dwars op de noordhelling zijn gebouwd. In een van de inmiddels leegstaande woningen gaf woningbouwvereniging Noordwest-Friesland een toelichting op de plannen voor sloop om ruimte te maken voor nieuwbouw die de zichtlijnen herstelt.

Terpjes

Voor de etalage van Bakkerij Bremer werden de wandelaars getrakteerd op een terpje. Een chocoladecakeje met fondant dat architect Nynke-Rixt Jukema samen met de bakker bij de start van het project bedacht om de bewoners van Hallum meer te betrekken bij de terp. De bewoners waren zich nauwelijks bewust van de schoonheid van hun terp, vertelde zij. Met de cakejes en een tijdelijk ‘terpencentrum’ in de oude bibliotheek, werd de belangstelling gewekt. Met succes, maakte de korte tour door het dorp duidelijk.

Dat de bewoners inmiddels trots zijn op zijn terp, blijkt ook uit het boekje ‘In slach om ‘e buorren’ (een rondje door de buurt), waarin een routebeschrijving van een cultuurhistorische wandel- en fietstocht in en rondom Hallum met heel veel informatie en illustraties over de bijzondere plekjes in en rondom het dorp. Een aanrader voor wie de excursie nog eens over wil doen en voor iedereen die op 6 oktober niet in Hallum was.